Mokslininkai atrado, kad omega-3 riebalų rūgštys(DHA) gali padėti apsaugoti nuo suriebėjusių kepenų ligos ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką.
Seniai žinoma,kad 2 tipo diabetu sergantys žmonės yra didesnėje rizikos grupėje susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Vėlyvais 80-aisiais mokslininkai pripažino, kad vienas iš metodų gydyti tipišką dislipidemiją, susijusią su diabetu, yra žuvų taukų papildai.
Omega 3 riebalų rūgštys
Gyvūninės kilmės riebaluose yra daug sočiųjų riebalų, tuo tarpu žuvų taukai prisotinti polinesočiaisiais riebalais, ypač omega-3 riebalų rūgštimis. Per pastaruosius dešimtmečius atlikti tyrimai rodo didžiulę omega-3 riebalų rūgščių naudą, naujausi publikuoti tyrimai patvirtina faktą, kad jos gali būti prisidėti mažinant sergamumą širdies kraujagyslių ligomis.
Naujausias tyrimas, publikuotas žurnale “Diabetes Care1” atskleidė, kad padidinus žuvies kiekį savo mityboje, o tai reiškia – omega-3 riebalų rūgštis, gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką vyrų tarpe. Visgi būtina atlikti papildomus tyrimus, norint įvertinti, ar tokią naudą gali gauti visi žmonės.
Naujausias tyrimas
Omega-3 riebalų rūgštys, ypač išgaunamos iš riebios žuvies – lašišos, sardinės ar skumbrės – gali turėti ir platesnę naudą sveikatai nei manyta anksčiau. Žmonėms, sergantiems diabetu svarbi žinia yra ta, kad DHR (dokozaheksaenoinė rūgštis) “gali mažinti žalingų gliukozės metabolitų, siejamų su diabeto komplikacijomis, formavimąsi”. Šį faktą išsiaiškino Oregono valstijos universiteto mokslininkai.
Jų komanda atrado, kad kai laboratorijoje tirtiems gyvūnams buvo duodama nuo 2 iki 4 gramų DHR per dieną, tai leido apsaugoti nuo suriebėjusių kepenų ligos ir gerino vitaminų, angliavandenių bei amino rūgščių apykaitą.
Taip pat tirta, kaip “Vakarų dieta”, apibūdinama kaip padidėjęs sočiųjų riebalų, cukraus, raudonos mėsos ir perdirbtų grūdų vartojimas daro įtaką kepenų sveikatai. Mokslininkus nustebino tai, kad DHR papildai leido apsaugoti medžiagų apykaitos procesus, kuriems paprastai žalą daro “Vakarų dieta”.
“Vakarų dieta” sukelia įvairias sveikatos problemas
Šis tyrimas buvo galutinė stadija iš 3 testų serijos, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kaip dvi Omega-3 riebalų rūgščių formos DHR ir EPA, paveikė laboratorijoje tirtų pelių kepenų sveikatą.
“Su “Vakarų dieta” siejami nesveiki maisto produktai gali padidinti blogojo cholesterolio lygį (LDL), sukelti kepenų problemas, taip pat kūno arterijose paskatinti trombų susidarymą”, – teigia tyrime dalyvavęs Oregono valstijos universiteto prof.Donald’as Jump’as.
Sergantiems diabetu gera žinia yra ta, kad DHR gali padėti sumažinti žalingus gliukozės metabolitus, kurie kelia dažnas diabeto komplikacijas. Pasak mokslininko, duomenys leidžia daryti išvadą, kad omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti kepenų riebalus, uždegimus, taip pat pagelbėti gliukozės ir lipidų medžiagų apykaitai.
Pastaraisiais metais atlikta nemažai tyrimų apie omega-3 riebalų rūgštis. Tyrimų išvados skiriasi. Pasak dr. D. Jump’o, omega-3 teikiama nauda dar turi būti galutinai nustatyta.
Dažnai minimų riebalų rūgščių tyrimai apima įvairias papildų formas, kurios diabetikams ir diabetu nesergantiems duodamos įvairiais kiekiais.
“Be to, diabetu ar kitomis lėtinėmis, kaip širdies kraujagyslių ligos, sergantieji dažnai vartoja kitus vaistus, o tai savo ruožtu apsunkina mokslininkų siekį išsiaikšinti, kaip iš tiesų sveikatai padeda tokios riebalų rūgštys kaip DHR”, – sako dr. D Jump’as.
Straipsnis parengtas pagal https://www.ontrackdiabetes.com/related-conditions/cardiovascular-disease/fish-oils-may-help-people-diabetes