Daug cukraus turinti mityba ypač vyrų tarpe gali lemti didesnę depresijos ir nerimo sutrikimų riziką, teigiama naujausiame tyrime.
Leidinyje “Scientific Reports” publikuotas didelės apimties tyrimas rodo, kad daugiau nei 67 gramus per dieną cukraus – tai lygu trims šokoladiniams kokteiliams arba šešioms saldaus gėrimo skardinėms – vartoję vyrai turėjo 23 proc. didesnę tikimybę susirgti nuotaikos sutrikimais.
Naujausi Australijos statistikos biuro duomenys rodo, kad paaugliai berniukai suvartoja vidutiniškai 92 gramus (22 arbatinius šaukštelius) cukraus per dieną, tuo tarpu vidutinis australas per dieną suvartoja apie 60 gramus cukraus.
Tačiau įskaičiavus ir pridėtinį cukrų, šis skaičius išauga iki 105 gramų.
Mokslininkai išsiaiškino, kad daug cukraus vartojantys asmenys buvo labiau linkę susirgti depresija, nepaisant to, ar jie turėjo antsvorio, ar buvo nutukę.
Dietologė Melanie McGrice teigia, kad nėra aiškaus priežastinio ryšio tarp cukraus ir depresijos, tad reikalingi tolimesni tyrimai šiuo klausimu. Pasak jos, nors tyrimai rodo, kad vyrų tarpe ryšys tarp cukraus suvartojimo ir depresijos gali būti stipresnis, bet tai nebūtinai yra taip.
“Ar žmonės daugiau cukraus suvartoja dėl polinkio į depresiją, ar cukraus vartojimas skatina depresiją? Sakyčiau, kad tai vyksta dėl abiejų dalykų,” – sako M. McGrice.
Ji mano, kad šis tyrimas suteikia dar vieną priežastį mums sumažinti cukraus kiekius mityboje.
“Akivaizdu, kad nėra jokios naudos sveikatai iš daug cukraus turinčios mitybos. Kas juokingiausia, dažnai matau, kad depresija sergantys žmonės linkę ieškoti cukraus turinčio maisto, kuris suteiktų jiems energijos ir pakeltų nuotaiką,” – sako dietologė.
M. McGrice teigė, kad ankstesni tyrimai rodo, jog žmonės, kurių mityboje daug cukraus, vartojo mažiau svarbių maistingų produktų, padedančių minimizuoti depresijos riziką, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D.
Ji taip pat tvirtina, kad prie cukraus priprantama, kadangi jis daro poveikį nuotaikai.
Jūsų nuotaiką gali pagerinti gyvenimo būdo pokyčiai
Psichologijos dėstytoja Dr. Amy Reichelt mano, kad pakeitimai mityboje yra pagrindinis gyvenimo būdo pokytis, kurį išbandyti turėtų visi, norintys pagerinti savo psichikos sveikatą.
“Mityba yra kintamas dydis,” – sakė ji.
“Jei sumažinsite cukraus mityboje, tai gali pagerinti gydymo poveikį. Tai jūsų sveikatai tikrai nebus žalinga. Mes cukraus suvalgome vis daugiau ir daugiau, o žmonės net nesupranta, kad kai kuriuose maisto produktuose yra paslėpto cukraus – pavyzdžiui, duonoje ar pomidorų padaže”, – tvirtina psichologė.
Pasak jos, “gydant nuotaikos sutrikimus svarbi pirmoji intervencija yra mityba ir mankšta. Tačiau santykis tarp mitybos ir psichikos sveikatos yra sudėtingas. Daug ką lemia ir išoriniai pokyčiai, o ne tik tai, ką mes valgome.”
Šaltinis: http://thenewdaily.com.au/life/wellbeing/2017/08/04/sugar-health-depression/