Naujausiame tyrime skelbiama, kad subalansuota mityba, kurioje daug omega-3 riebalų rūgščių gerina žarnyno sveikatą, taip pat gali pagelbėti nutukusiems žmonėms ir sergantiems 2 tipo diabetu.
Notingemo ir Londono ekspertų komanda lygino, kaip skirtingos dietos gali paveikti žarnyną. Jų teigimu, žmonės, valgantys daug probiotikų, skaidulų ir omega-3 riebalų rūgščių randamų žuvyje turintį maistą, yra sveikesni, taip pat jie turi sveikesnį žarnyną.
Tyrimo metu, kuriame dalyvavo daugiau nei 800 vidutinio amžiaus moterų, mokslininkai aiškinosi, kokį poveikį didesnis omega-3 vartojimas turėjo trilijonams virusų, bakterijų ir grybelių – žinomiems kaip mikrobiomas – gyvenančių žarnyne.
Bandomasis tyrimas parodė, kad reguliariai daugiau omega-3 vartojančios moterys turėjo sveikesnį žarnyną. Skirtingų mikrobiomų nauda sveikatai yra reikšminga, kadangi manoma, jog tai gali sumažinti nutukimo ir 2 tipo diabeto, taip pat Krono ligos ar kolito riziką.
Tyrimo pagrindinė autorė, asocijuota profesorė dr. Ana Valdes, susijusi su Notingemo biomedicinos tyrimų centru, sakė:
„Tai yra iki šiol didžiausias vykdytas mūsų tyrimas, kurio metu buvo tirtas santykis tarp omega-3 riebalų rūgščių ir žarnyno mikrobiomos sudedamųjų dalių”.
„Naudodami klausimynus mes analizavome tų moterų maisto vartojimo – ir ypač omega-3 riebalų rūgščių – ypatumus, ir sužinojome, kad šie duomenys, kartu su omega-3 serumo lygiu, buvo smarkiai susiję su žarnyne esančių sveikų bakterijų įvairove ir rūšimis,” – teigė dr. Ana Valdes.
Dr. Kristina Meni iš Londono Kings koledžo pridūrė, kad mokslininkai atrado, jog moterys, vartojusios daugiau omega- 3 riebalų rūgščių, turėjo daugiau specifinių bakterijų, susijusių su žemesniu uždegimiškumo lygiu ir žemesne nutukimo rizika.
Tyrimo rezultatai buvo išspausdinti Scientific Reports žurnale.
Parengta pagal: https://www.diabetes.co.uk/news/2017/sep/omega-3-fatty-acids-could-help-prevent-obesity-and-type-2-diabetes-90689366.html