Šafranas nuo seno gerai žinomas kaip prieskonis, naudojamas paskaninti įvairiems patiekalams. Tačiau jis taip pat turi svarbių maistinių medžiagų ir cheminių elementų, kurie naudingi dėl teikiamos medicininės naudos. Naujausi tyrimai rodo, kad šafranas turi antidepresantams būdingų savybių.
Apžvelkime keletą būdų, kaip galima panaudoti šafraną:
Ligų prevencija: viena esminių šafrano savybių yra ta, kad prieskonyje galima rasti daug cheminių komponentų, išgaunamų iš augalo, kurie apsaugo nuo ligų bei taip pat padeda gerinti bendrą organizmo savijautą.
Gydo depresiją, nuotaikos sutrikimus: tinkamai vartojamas šafranas yra efektyvus gydant lengvą bei vidutinio sunkumo depresiją. Įrodyta, kad jis tiek pat efektyvus kiek kai kurie populiarūs receptiniai vaistai nuo depresijos, gydytojų išrašomi pacientams. Jei norite, kad šafranas tikrai būtų efektyvus, svarbu įsitikinti, kad jį perkate iš tiekėjo, turinčio gerą reputaciją.
Tyrimai, atlikti siekiant išsiaiškinti šafrano poveikį gydant depresiją, rodo, kad šafrano rekomenduojama dozė turi antidepresinių savybių, kurias galima palyginti su fluoksetino (Prozac’o) poveikiu.
Cirkuliacijos problemos: šafranas gali būti efektyvus energijos stimuliantas ir gali padidinti jūsų metabolizmą spartinant kraujo cirkuliaciją. Aukšta geležies koncentracija reiškia, kad šafranas gali padidinti jūsų RBC, o tai savo ruožtu stimuliuoja cirkuliaciją ir organų sistemų oksigenaciją. Tai gerina mūsų audinių efektyvumą ir organų sistemų funkcionalumą, apsaugo nuo anemijos simptomų.
Uždegimiškumas: Šafrano aliejus ir kremai, gaminami iš augalo dalių, gali eliminuoti kūne jaučiamus skausmus, palengvinti diskomfortą. Tai puiki priemonė žmonėms, turintiems traumas, patirtas sportuojant, sergantiems artritu ir kitomis uždegiminėmis būklėmis.
Nervinė funkcija: Vitaminas B, ypač svarbus žmonių sveikatai ir kūno nervų sistemos funkcijai. Aukštas vitamino B6 kiekis, randamas šafrane, gali padėti sklandžiai mūsų nervų sistemos veiklai ir apsaugoti nuo pavojingų būsenų, kurios atsiranda dėl prastos nervų sistemos veiklos.
Šafrano sudėtyje yra per 150 lakių aromatinių medžiagų. Vienas iš jų tik šafranui būdingas eteris – safranalis. Be lakiųjų medžiagų, sudėtyje yra B grupės vitaminų, daug karotinoidų, tarp jų zeaksantino, likopeno, α ir β karotino, kurie ir nulemia dažomąsias prieskonio savybes. Didžiausia riboflavino (vit.B2) koncentracija iš visų augalų yra būtent šafrane. Karotinas sudaro daugiau nei 10 proc. sauso augalo masės. Iš β karotino organizme gaminamas vitaminas A, kuris yra svarbus ląstelių augimui ir dauginimuisi, taip pat regos funkcijai. Zeaksantinas yra natūralus karotinoidas, aptinkamas tinklainėje. Manoma, kad jis apsaugo giliai akyje esančius fotoreceptorius nuo laisvųjų radikalų poveikio. Zeaksantino žmogaus organizmas nesintetina, todėl svarbu jo gauti su maistu. Prieskonio skonį nulemia sudėtyje esantys glikozidai. Jie sudaro 4 proc. sausos masės. Glikozidai yra bespalviai kartaus skonio junginiai, tirpstantys vandenyje. Jie veikia širdies kraujagysles, žadina apetitą, laisvina vidurius, skatina atsikosėjimą ir šlapimo išsiskyrimą.
Žinovai šafrano aromatą apibūdina kaip aitrokai kartų skonį su medaus ir šiaudų prieskoniu. Šafranas yra plačiai vartojamas indų, arabų ir turkų virtuvėse. Prieskonio dedama į kepinius, pudingus, padažus bei daržovių, makaronų ir ryžių patiekalus.
Prieskonis puikiai tonizuoja, stimuliuoja lytinę funkciją, gydo migreną, valo odą. Indų tradicinė medicina šafraną naudoja šlapimo takų ir kepenų ligoms gydyti. Taip pat šafranas puikiai tinka esant virškinimo sutrikimams, malšina pilvo spazmus, gerina apetitą. Šiuolaikinė medicina pripažino šafraną turint antikarcinogeninių ir antimutageninių savybių. Taip pat atlikti tyrimai parodė, kad šafranas saugo akių tinklainę nuo žalingų tiesioginių saulės spindulių ir stabdo pagrindinių aklumą sukeliančių ligų – makulos degeneracijos ir pigmentinio retinito išsivystymą. Šafranas yra itin naudingas sveikatai šaltuoju metu laiku.