Omega-3 žuvyje: kaip žuvies valgymas gali padėti jūsų širdžiai

Mityba Sveikata

Omega-3 riebalų rūgštys randamos žuvyje yra ypač naudingos jūsų širdžiai. Jeigu nerimaujate, kad galite susirgti širdies ligomis, riziką gauti širdies smūgį galite sumažinti valgydami vieną ar dvi porcijas žuvies per savaitę.

Daugybę metų Amerikos širdies asociacija rekomenduoja valgyti omega-3 riebalų rūgščių prisotintos žuvies bent du kartus per savaitę.

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad žuvyje esančios kitos maistinės medžiagos arba omega-3 riebalų rūgščių ir kitų maistinių medžiagų derinys žuvyje gali suteikti didelę naudą sveikatai.

Omega-3 riebalų rūgštys – kas tai? Kodėl jos naudingos jūsų širdies sveikatai?

Žuvyje yra ne tik naudingų baltymų, bet ir svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Omega-3 riebalų rūgštys organizme gali sumažinti uždegimiškumą, kuris daro didžiulę žalą jūsų kraujagyslėms bei ilgainiui gali sukelti širdies ligas ir širdies smūgius.

Omega-3 riebalų rūgštys mažina trigliceridus, mažina kraujo spaudimą, kraujo krešėjimą, taip pat mažina riziką gauti širdies smūgį. Viena ar dvi porcijos žuvies per savaitę gali sumažinti širdies ligų riziką, ypač – staigios mirties dėl sustojusios širdies riziką.

Ar svarbu, kokią žuvį valgome?

Riebi žuvis, kaip pavyzdžiui, lašiša, gėlavandenis upėtakis, silkė, skumbrė, sardinės ir tunas, turi daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių ir todėl yra naudingiausia, tuo tarpu kitose jūros gėrybėse omega-3 riebalų rūgščių yra nedideli kiekiai.

Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad net ir žuvis gali būti nesveika, jeigu yra paruošta netinkamai. Pavyzdžiui, orkaitėje kepta ar garinta žuvis yra sveikiau nei kepta gruzdintuvėje.

Kai kurie mokslininkai taip pat teigia, kad fermose užauginta žuvis neturi tiek naudingų maistinių medžiagų kaip pagauta laisvėje. Pasak jų, antibiotikai, pesticidai ir kiti chemikalai, naudojami auginant žuvį gali neigiamai paveikti ją valgančiųjų sveikatą.

Kiek žuvies reikėtų suvalgyti?

Suaugusiems rekomenduojama suvalgyti bent dvi porcijas omega-3 turtingos žuvies. Viena porcija siekia 99 gramus arba yra maždaug kortų kaladės dydžio. Besilaukiančios ar planuojančios pastoti moterys bei vaikai žuvį turėtų vartoti atsargiai, nes jie   labiau jautrūs potencialiam toksinų, esančių žuvyje, poveikiui.